Personaliti: Woman of Substance

In her very own words:
“I am a woman of substance!
I am an asset to the organization.
I can deliver the task assigned to me.
I am capable.”

Jangan salah konteks. Itu adalah luahan peribadi beliau untuk memotivasikan diri sendiri. Bukan satu kenyataan angkuh yang dijeritkan kepada dunia.

Ia satu janji berani. Nadanya tegas. Terserlah rasa yakin yang mendalam. Biasanya pengakuan begini selalu membuat kita skeptik (dan cuak). Tapi tidak dalam kes ini. This super-lady does not talk cheap. She can, really, walk the walk.

Beliau merupakan salah seorang tenaga akademik yang paling dedikasi di Sekolah Sains Sosial, sama ada kerja-kerja yang melibatkan tugas hakiki mahupun khidmat komuniti/organisasi. Pernah dinobatkan ‘Pensyarah Cemerlang’ (pilihan pelajar pada tahun 2003), dan beliau menganggap itu sebagai kenangan paling manis di SSS.

Kenali pensyarah Sekolah Sains Sosial yang dimaksudkan ini dengan lebih dekat, menerusi temuramah eksklusif yang telah diatur khas oleh webmaster Buletin Oline de’ SinggahSini.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Klik gambar untuk paparan optima

Pn. Marja Azlima Omar
Program Hubungan Antarabangsa
LL.B, LL.M (Newcastle Upon Tyne)

1. Tiga perkara tentang anda yang kawan-kawan rapat biasanya tidak tahu:
• Suka (tapi tak semestinya beli) aksesori kereta
• Tidak tahu menjahit
• Malas cuci kereta

2. Tiga perkara tentang SSS yang anda rasa unik:
• Sensasi
• Staff yang pelbagai personaliti
• Meeting-meeting yang hangat🙂

3. Tiga makanan Sabah yang anda suka:
• Bambangan
• Kuih cincin
• Hinava

4. Tiga bentuk hadiah yang paling anda hargai (in order of preference):
• Buku
• Kain
• Tudung

5. Dengan hanya tiga perkataan, describe yourself (in any language):
• Caring, systematic & emotional

6. Negara asing yang paling anda suka lawati:
• Perancis

7. Buku yang paling memberi kesan pada diri anda:
• Banyak, tapi one of it is “Jiwa Kacau”

8. Binatang yang paling anda takuti:
• Ular

9. Subjek paling anda minat/benci masa di sekolah:
• Minat – Sejarah
• Benci – Maths

10. PM Malaysia yang paling anda kagumi:
Tunku Abdul Rahman

11. Tokoh akademik paling anda sanjungi:
Ilona Cheyne (my former lecturer)
Gareth Hardin

12. 10 years from now, where you want to be?
• Prof. Dr. Marja Azlima Omar

13. 10 years from now, where you think you would be?
• Prof Dr. Marja Azlima Omar

Nota Kaki:
Siri ‘Personaliti de’ SinggahSini’ diperkenalkan sebagai item mingguan dalam Buletin Online ini bertujuan memupuk semangat saling mengenali dalam kalangan kakitangan SSS. Siapakah personaliti seterusnya? Tunggu!

9 Responses to Personaliti: Woman of Substance

  1. scholastica says:

    4 words:

    smart

    sophisticated

    superb personalities

    unprecitable
    🙂

    🙂

  2. scholastica says:

    *unpredictable (typo)

  3. […] The best advice my mother ever gave me was: Jadi orang yang berguna. Personaliti SSS pertama: Women of Substance (Klik sini) […]

  4. ex-student hi says:

    selamat hari raya haji puan! tak balik kampung ker?🙂

  5. datin _ayumi says says:

    ni lecturer aq ni..hehehe..
    semoga berjaya puan..
    emmm da sorang tu tanya kat aq..
    masa tu aq jumpa dia kat canselori..dia kata..
    eh,puan marja da beli keta baru kan??hehehe..
    pas ni tumpang ya puan..

  6. cah says:

    SALAM??? HIDUP FEMININ ..CAYALAH PUAN..SAMA2 LA BAH KITA MAJU KAN DIRI TINGKATKAN PRESTASI…HIDUP IR…

  7. asri Perlis kawan lama says:

    Assalamualaikum Marja! Hari raya tak balik perlis ker. Masih kenal saya ker. Kalau balik Perlis kirimkan salam saya pada semua keluarga di kampung, terutama ibu dan ayah, ok.

  8. asri Perlis kawan lama says:

    SELAMAT BERPUASA DAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN
    Buat Marja sekeluarga

    bagaimana saya nak dapat email Marja?

  9. Viena Aug says:

    Salam sejahtera, saya dari sabah tapi menuntut di Universiti Kebangsaan Malaysia dalam bidang Sejarah. Sya telah diberi tugasan mengenai biografi Sabihah Osman iaitu bekas lecture di ums. Oleh itu, sya mahu tanya, kalau ada ruangan personaliti mengenai Sabihah Osman. Dan adakah email atau no.beliau yang boleh sya contact.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: