Personaliti: The ‘Hole-in-One’ Hunter

“Wahh, lori sampah!” Kata kanak-kanak itu dengan penuh rasa takjub. Itulah kerjaya idola dan cita-cita beliau ketika kecil. Ya, ingin menjadi driver lori sampah! :) 

Daripada cita-cita mahu menjadi driver lori sampah di Ranau, kini beliau bergelar pensyarah di UMS. Dulu-dulu, hanya duduk di kaki tangga melihat lori sampah limpas. Penuh girang dan kagum. Sekarang ini, ligat memacu kerjaya di gedung ilmu tersohor Sabah. Penuh minat dan dedikasi.

Beliau adalah mantan Timbalan Dekan Akademik dan Hal Ehwal Pelajar. Beliau juga merupakan graduan pertama SSS yang kembali ke sekolah ini sebagai tenaga akademik. Perhubungan Korporat adalah bidang kepakaran, dan beliau memperolehi ijazah Sarjana di sebuah universiti di Scotland.

Wartawan de’ SinggahSini, Cik Intan Soliha berjaya menyingkap beberapa lagi rahsia pensyarah muda berjiwa-raga besar ini dalam satu temuramah eksklusif.


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Lai Chee Ching @ Abd Latif

Makna ‘fun, fearless, fabulous’:
Fun – To have my own sweet time!
Fearless – Berdiri sama tinggi, duduk sama rendah
Fabulous – “To hit hole-in-one”

Nyatakan 3 cita-cita waktu kecil:
Polis
Driver lori sampah
Professor!

Pernah terfikir untuk jadi pensyarah:
Yes!!!

Perasaan terhadap SSS:
Saya sayang sekolah ni!!!🙂

Cabaran sewaktu menjadi Timbalan Dekan:
Mengurus belia-belia bekas-bekas cikgu!

Tarikh Perkahwinan:
23/12/2002🙂

Bulan madu pertama di:
Langkawi je!🙂

5 perkara yang tidak diketahui mengenai anda:
Tidak pandai panjat pokok (Gayat ba tue..)
A very good swimmer (Lepas ni sesiapa yang tak pandai berenang boleh jumpa En. Latif kita)
Suka masak cuba resepi sendiri…(Ini kena try dulu)
Berdengkur
Naik gunung kinabalu 5 kali…

I have a huge crush on:
Erra Fazira, Beyonce, Gwen Stefani, Jiran sebelah rumah?

None of them!!!!

You’ll be shocked to know that I’m afraid of:
Height!!! Gayat beb! (Ini yang confused… kata dah 5 kali panjat Gunung Kinabalu)

Saat berkongsi kisah cinta dengan rakan, anda:
Suka diam, cerita mereka semuanya sensasi!

Perancangan selepas ini:
To get my PhD🙂

34 Responses to Personaliti: The ‘Hole-in-One’ Hunter

  1. intan says:

    sapela..mangsa terjahan intan yg seterusnya?..kita tunggu dan lihat…

  2. Rem says:

    Intan, asyik tangkap ikan bilis saja (baca: staf yang masih muda belia); bila nak pi tangkap jerung! Atau ikan paus.🙂

  3. jurry foo says:

    ALA DR. REM INI TAU…IKAN BILIS DR. REM BILANG? INI ADALAH PERSONALITI KITA YANG BAKAL ‘HOT’…SEKARANG PUN ‘HOT’ NI…..ALA IKAN BILIS KA…IKAN TODAK KAH…PAUS KAH….MMM KALAU DI KAMPUNG IKAN KARUK KAH….SEMUA IKAN JUGA….SEMUA ADA VALUE SENDIRI…ADAKAH ORANG BUAT BOSOU PAKAI IKAN PAUS? TIADA KAN? NAH……..

  4. latif says:

    sekadar pembetulan: cabaran semasa menjadi Timbalan Dekan: sepatutnya ditulis begini, “mengurus bekas-bekas cikgu” hehehe, sorry Intan for my bad hand writing!.

  5. 99spareparts says:

    kalau la sia masih di ums…lagak mALATUP sss ngan Lawak… siok la korg sana…salam dgn SIGU2 sana smua.. SSS da Great… blh buat sbg next mission utk sukan staff…

  6. intan says:

    Dr, kt mulakan dgn ikan bilis dulu.ikan jerung ngan ikan paus..nanti-nanti ba… biar ikan2 besar nie rehat dulu..hehehehe…………..

  7. intan says:

    Kak Jury,

    betul tue…

    its ok En Latiff..biasalah tue…

  8. Suhaimi says:

    Oi na … susah mengurus “beliau-beliau”? Memanglah begitu … beliau-beliau cepat mengaus!

    Walau apa pun you did a good job … you will go far … insya-AlLah.

  9. Marja says:

    Latif..Latif, minat lori sampah rupanya dulu🙂 Tak sangka Kak Ja. Anyway, Kak Ja setuju dengan en Suhaimi, you did a good job and you will definately go far..Insya Allah. All the best dalam pemburuan Hole in One and your PhD !

  10. Mokhtarrudin says:

    Wahh! Tak sangka ye Latif, bermula dengan cita-cita sebegitu. Tapi sebagai academician nampaknya “more suits to your life”. All the best to you and May Allah Bless You in whatever you did!!! Cheeriiooossss….

  11. intan says:

    lupa intan mau tambah satu benda ari tue.. u r 1 of my idol…🙂

  12. Emmy says:

    wah…bestlh En. Latif..wlupun ada cta2 sdmikian tp pkrjaan 2 halal..itu yg plng pnting 2..xde gunanya kerja jd pgwi tnggi tp mkn rasuah..lg parah! Wish En. Latif got a great life, great xperience & also your phd..

  13. Wainie says:

    Halo fren… Wah, awak sangat berjaya! Saya doakan semoga awak akan berjaya dan sentiasa diberkati Allah SWT. Mudah-mudahan cita-cita awak tercapai. AMIN.

  14. cheetot says:

    fuyooo…
    hebat la en. latif saye..
    saye pun nak jadi mcm en..
    dulu2 mase kecik saye bosan sb kne ikut abah saya petik sawit…saya malu dgn kwan2…sb saya anak gadis…cehhhh..
    tp skrg saya dpt pergi jauh dr kehidupan yg dulu..

    bes dpt mrntau kat ngeri org..
    yg penting sya mmg apply progrm HA02 utk jd specialist dlm crse ni…
    hihi..
    moga2 usaha diberkati..
    itulah bukti kejayaan seorg pndidik pd anak bangsa…

    trma ksih cikgu/lecturerku….

  15. asmady says:

    saya ingat pengasas de singgah sini belum ditemuduga perihalnya…. pandangan hidup beliau before and after….

    makan ikan dengan buah bidara
    makan pinang dengan ‘kelkati’ (bahasa brunei)
    hidup dunia penuh gurau bicara
    berusahalah untuk terus berbakti

  16. Webmaster says:

    Pengasas de’ SinggahSini belum boleh di-interview sebelum semua kakitangan lain kena cekup oleh intan.🙂

    Intan, bila lagi mau teruskan ruangan personaliti?

  17. asmady says:

    ada syarat pulak…
    tapi rugi jika lambat… banyak skill yg tersirat
    banyak yg menunggu ni…

  18. intan says:

    intan plak….insyaAllah as soon as possible….ruangan ini akan kembali menggegarkan SSS dengan soalan2 yg ala2 panas gitu…

    Prof Asmady, sy dah bg borang pada Dr Rem, tp DR Rem x mau isi lagi..dia cakap nanti2 lah….lg pn soalan2 tue mmg meliputi kehendak semua insan yg ingin mengetahui mengenai Dr Rem…hahahahaha….

    Dr, mana sudah borang tue…mesti dah dihilangkan….:) ndak apa, ada jugak copy…

    kepada semua warga sss tunggu dan lihat sesi serkap dan terjah yg akan kembali bila2 masa🙂..insyaAllah.

  19. intan says:

    intan …ok la jgn paksa dr ramzah nanti buletin ini kena tutup… saja seloka ramadan
    @dr rosz pun ok…..!@#$%^&*(

  20. intan says:

    ya……….nantikan serkap dan terjahan dari intan …………🙂

  21. mmm komuniti says:

    Hurrah! At last I got a webpage from where I
    know how to truly obtain helpful data regarding my study and knowledge.

  22. great points altogether, you simply won a new reader. What may
    you recommend in regards to your submit that you
    made some days ago? Any certain?

  23. here says:

    Hi there, everything is going nicely here and ofcourse every one is sharing facts, that’s genuinely fine,
    keep up writing.

  24. Rx Repair says:

    I was more than happy to find this site. I want to
    to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely appreciated every little
    bit of it and I have you saved to fav to check out new things on your web
    site.

  25. Smoke shop says:

    If you know this is coming, you will not get upset.
    In other words, they must maintain harmony, agreement and correspond with each other.

    Austrian 10-year government bond yields last stood up a half dozen.6 bps at 3.606
    percent.

  26. Hurrah! Finally I got a blog from where I be
    able to actually take helpful information concerning my study and knowledge.

  27. When someone writes an paragraph he/she retains the idea of
    a user in his/her brain that how a user can be aware of it.
    Therefore that’s why this post is great. Thanks!

  28. I like what you guys are usually up too. Such clever work and exposure!

    Keep up the fantastic works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll.

  29. executive resume services seattle

    Personaliti: The ‘Hole-in-One’ Hunter | Sekolah Sains Sosial (UMS)

  30. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve found
    It positively useful and it has aided me out loads.
    I am hoping to contribute & help other users like its
    aided me. Good job.

  31. obviously like your web-site but you have to check the spelling on quite
    a few of your posts. A number of them are rife
    with spelling problems and I to find it very troublesome to tell the truth nevertheless I’ll surely
    come back again.

  32. Heyy There. I found your blog the use of msn. That is a really smartly written article.
    I will be sure to bookmark it and return to learn more of your helpful information. Thanks for the post.
    I will definitely comeback.

  33. Hello there! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of the post I realized it’s new to me.
    Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

  34. 運営者様、コンニチワ。僕のブログでは、コドモの背の高さを今よりも大きくするやり方について更新しています。ムスコが身長がひくく、どうしようかと考えるお父さんがおると思っとります。いでんなども関係があると思っとりますが、現在では一番は栄養が一番であるというコトが分かっています。むかし人達が背が低かったのもこの部分です。栄養が無ければ身長が低いままです。だからちゃんと養分をあげる必要があります。今のところさぷりで身長のたかさをデカくするタメ為に必要な栄養を摂るコトが出来ますので、効率よく栄養を取っていけば、コドモの背の高さをデカくする事が出来るのではないでしょうか。わたしのこどもも普通よりも身長の高さが低かったですが、今では一般的よりも伸びています。コドモの身長の高さが小さい方はどうしても悩んでいると思いますが、十分に栄養分を補給してけば、背の高さを大きくする事も可能です。ワタシのブログで紹介中の子供の身長を伸ばすサプリメントであれば、低価格でムスコの身長のたかさを伸ばすために充分な栄養を摂ることが出来ますので、お試し下さい。もし、ムスコや娘さんの身長の高さが気になるのであれば養分を効率よく摂取する事をお勧めします。ワタシのブログを参考にしてもらえればいいと思います。

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: