Koridor Pembangunan Sabah

Ia dilancarkan betul-betul pada ‘detik dan situasi’ yang boleh mencetuskan pelbagai spekulasi. Justeru, (seperti yang dijangka) ia mengundang perbahasan yang sangat hangat di mana-mana. Adakah ia benar-benar satu agenda sosio-ekonomi semantap siri-siri Rancangan Malaysia? Atau hanya satu retorik pembangunan? Bahkan, ada yang menghujahkan bahawa ia hanya satu provokasi politik, sebab itu ia dilancarkan sejurus sebelum pembubaran parlimen. Sekadar satu umpan pilihanraya, begitu?

Itu semua adalah persoalan-persoalan subjektif, yang barangkali sukar untuk menemukan sebarang jawapan pasti. Kerana ia dibauri motif dan sentimen politik.

Bagi komuniti akademik, Koridor Pembangunan Sabah (KPS) menjanjikan pelbagai sudut kajian yang menarik. Sama ada bersifat pra-operasi atau pasca-operasi. Sila lawati laman rasmi Koridor Pembangunan Sabah di sini. Untuk men-download dokumen KPS, sila klik sini (brosur) dan klik sini (blue-print lengkap).

Advertisements

3 Responses to Koridor Pembangunan Sabah

  1. S says:

    Sabah tulen berhak untuk maju jaya

  2. […] The Great Divide”, dan ia khusus membincangkan peluang-peluang penyelidikan dalam konteks Koridor Pembangunan Sabah. Pembentang kertaskerja termasuklah Prof. Datuk Dr. Kamaruzaman Hj. Ampon (Naib Canselor UMS) dan […]

  3. aku says:

    kenapa setiap projek yang ingin dibangunkan di sabah tidak dterima baik? seperti yang yang dikatakan oleh penulis. bukan kah sabah layak untuk mendapat kemajuan? sampai bila kita nak berada di takuk yang lama. adakah pemikiran penulis adalah pemikiran seorang mahasiswa? tidak kah penulis tahu bahawa sabah merupakan negara yang paling kaya kalau diikutkan. kalau penulis seorang mahasiswa, fikir la sendiri. jadi lah mahasiswa yang mempunyai pemikiran yang sebenarnya untuk mahasiswa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: