Web Pilihan: Blog Komen:tari @ Organised Chaos

Penulis blog ini seorang pensyarah/penyelidik muda, yang sedang menyelesaikan kajian PhD di United Kingdom. Beliau memiliki bakat yang paling dituntut dalam dunia akademik: daya ekspresi dalam penulisan. Ukuran kepada ‘daya ekspresi’ bukan sekadar pada soal tatabahasa dan pemilihan semantik. Dalam wacana ilmu, itu hanya aspek sekundari. Yang lebih penting, keupayaan untuk mengupas isu dan persoalan dengan gaya penulisan penuh membujuk. Serta kebolehan memberi perspektif yang provokatif, tetapi mudah dihayati.

Dalam entri terbaru, Idlan Zakaria menulis:

Kenapakah ini terjadi? Sudah pasti, jawapan yang pertama, soal budaya. Keduanya, soal sistem pendidikan. Sedikit terganggu juga, bila memikirkan sistem pendidikan negara yang masih terlalu bersifat latih tubi. Walaupun pada dasarnya, latih tubi itu sebenarnya bukan masalah, tetapi lebih berbentuk simptom.

Beliau merujuk pada sikap mahasiswa sekarang (dan, juga kebanyakan pensyarah penyelidik muda!) yang malas mempersoalkan informasi. Lebih suka menerima apa jua yang disogok. Tiada kemahuan untuk membuat verifikasi, jarang ada keinginan mahu mengolah-semula perspektif asal.

Sila lawati: Komen:tari dan Organised Chaos

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: