Merungkai Rahsia Etnik Sabah

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Bilik Mesyuarat Utama (Aras 3, SSS); 23 Julai 2008, 2.30pm: Satu pertemuan dengan Prof. Datuk Dr. Zainal Kling (Kursi Tun Ghafar Baba, Universiti Pendidikan Sultan Idris) telah diadakan bagi membincangkan projek penulisan buku tentang pelbagai etnik di negeri Sabah. Ini adalah kolaborasi bersama UPSI-UMS. Kumpulan penulis UMS diketuai oleh Prof. Dr. Sabihah Osman, manakala ahli-ahlinya terdiri daripada 22 orang tenaga akademik di Sekolah Sains Sosial dan Pusat Penataran Ilmu.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Projek ini akan menumpukan penulisan kepada 5 kumpulan etnik spesifik di Sabah, serta satu volume khas bagi pelbagai etnik yang lain: Kadazandusun/Rungus (diselaraskan oleh Prof. Madya Dr. Jaqueline Pugh-Kitingan dan En. Paul Porodong), Bajau (Dr. Saidatul Nornis Mahali), Murut (Prof. Madya Dr. Jaqueline Pugh-Kitingan), Orang Sungei (En. Abdul Latif Lai), Melayu Brunei (En. Saat Awang Damit) dan Etnik-Etnik Lain (Dr. Kntayya Mariappan). Projek penulisan ini dijangka akan selesai pada Disember 2008 awal tahun 2009.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Advertisements

9 Responses to Merungkai Rahsia Etnik Sabah

 1. […] Projek Penulisan Buku Etnik Sabah diketuai oleh Prof. Dr. Sabihah Osman dan telah bermula sejak awal semester ini. Projek ini adalah kolaborasi di antara Universiti Malaysia Sabah dan Universiti Pendidikan Sultan Idris. Ia sebahagian daripada projek mega kebangsaan yang bertujuan mengumpul penulisan tentang pelbagai etnik di Malaysia. Penyelaras projek ini di peringkat nasional ialah Prof. Datuk Dr. Zainal Kling, penyandang Kursi Tun Abd Ghaffar Baba (Universiti Pendidikan Sultan Idris). […]

 2. syud says:

  ni ape crita,isi x ckup..laen kli nak wt lamn web kna bagus c-kit

 3. Siti says:

  Syabas dan tahniah kepada semua kru projek penulisan Buku etnik di sabah ini.Kalau tidak ada langkah sedemikian etnik ini hanya akan tingal nama dipersada zaman. Dan pada En Saat Ag Damit Pengkaji etnik Melayu Berunai, saya salah seorang etnik tersebut dan akan menunggu terbitnya buku kalian…….

 4. siti says:

  Kau orang yang hebat-hebat tu, cubalah buat kajian dan jadikan kajian etnik ini menjadi salah satu mata pelajaran disekolah rendah dan menengah. Barulah kita orang tau cerita dulu-dulu.Barulah Integerasi etnik itu dapat benar-benar diujudkan dalam Masyarakat Malaysia.

 5. wani ukm says:

  salam..
  bila buku ni akan di terbitkan?
  saya sedang jalankan cadangan penyelidikan tentang suku kaum melayu brunei di sabah..
  saya juga keturunan melayu brunei..

 6. Webmaster says:

  Cik Wani (UKM),

  Buku ini dijangka terbit pada awal tahun depan (mungkin lebih awal). Kajian untuk Etnik Melayu Brunei terkandung dalam siri Buku Pelbagai Etnik Sabah, yang memaparkan 9 kumpulan etnik kecil di Sabah (termasuk Melayu Brunei).

 7. miss rohana (x-UMS) says:

  Tahniah…!!!! xlecture2x ku semua jsamu slaluku knang…bku yg akan diterbitkan nnti moga2 dpt menambah sumber rujukan yang ada..penting bg kita yang ingin terus mengetahui tentang etnik2 lain selain di semenajung…

 8. NOOR HANIS ABU HALIM says:

  salam…sy berminat dengan buku ni..boleh saya tahu macam mana saya nak dapatkan buku ni di pasaran?

 9. jennylene says:

  saya nak dapatkan buku ini di pasaran

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: