Eksplorasi ilmu di Kg. Sabandar

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Kg. Sabandar (Tuaran), 7-8 September 2008: Kata seorang tokoh pemikir tersohor, A. E. Parkins (1934): “Geography is what geographers do”. Soalnya, apa yang sebenarnya patut dibuat oleh seorang ahli geografi?

Disiplin geografi merupakan salah satu ilmu formal yang tertua di dunia, diasaskan sejak bermulanya tamadun Yunani. Bidang ilmu ini dicirikan dengan tradisi penjelajahan. Tidak lengkap satu-satu pengajian geografi tanpa ditunjangi ciri terpenting disiplin ini, iaitu — eskplorasi di luar dari dewan kuliah. Atas kesedaran ini, kumpulan pelajar kursus klimatologi seramai 54 orang (kombinasi pelajar dalam kampus dan luar kampus) telah mengadakan satu kerjalapangan di Kg. Sabandar, Tuaran.

Kerjalapangan ini bertujuan untuk mengkaji ‘indigenous knowledge’ (pengetahuan tradisi) bersabit aspek-aspek ramalan cuaca dan iklim. Fokus diberikan kepada masyarakat nelayan yang bermukim di sekitar Kg. Sabandar. Para pelajar juga turut didedahkan dengan aspek-aspek interaksi sistem laut dan klimatologi menerusi cerapan sebenar di pantai-pantai berhampiran. Sebagai memenuhi obligasi sosial, kerjalapangan ini turut disertai dengan program khidmat komuniti iaitu gotong royong membersihkan kawasan pantai.

Advertisements

3 Responses to Eksplorasi ilmu di Kg. Sabandar

 1. […] Sosial). Pada 7-8 September yang lalu, pelajar Klimatologi Lanjutan (Tahun 3) telah menjalankan kerjalapanan di Kg. Sabandar, sebuah petempatan nelayan di Tuaran. Kali ini, pelajar Klimatologi Asas (Tahun 2) menjadikan […]

 2. XeNo says:

  “sebuah penempatan ‘nelayan’ d tuaran”??
  kg.sabandar tu kg nelayan??
  owhh??
  sala tu~ adess….

 3. XeNo says:

  kamu try kira brapa org nelayan d sabandar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: