Ilham Penyelidikan I

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tuah ayam nampak di kaki. Tuah manusia, di mana pula? Begitu ungkapan satu peribahasa lama.

Barangkali kalangan ahli akademik dan penyelidik, sering tertanya-tanya: apakah proses awal di sebalik sebuah penyelidikan yang berjaya? Dua orang penyelidik SSS, yang mengharumkan nama sekolah dengan masing-masing memenangi pingat perak dalam Pertandingan Rekacipta dan Penyelidikan UMS 2008, telah sudi berkongsi rahsia ilham personal.

Penyelidik Program Geografi dengan pengkhususan penilaian hartanah, En. Oliver berkata: “Sememangnya idea penyelidikan bukanlah sesuatu yang diperolehi dengan sengaja tetapi melalui pemerhatian yang dilakukan tanpa disedari”. Untuk membaca rahsia-rahsia beliau seterusnya, sila klik sini.

En. Zaini dari Program Hubungan Antarabangsa, yang juga pakar bidang pengurusan konflik antarabangsa dan pembangunan politik, menyatakan: “Umum bersetuju bahawa dalam dua dekad terakhir abad ke-20, perkembangan politik Malaysia telah menarik minat ramai pengkaji untuk melakukan atau menggandakan penelitian”. Mahu berkongsi lebih lanjut tentang rahsia pakar kajian politik ini? Sila klik sini.

Nota: Perkongsian ilham ini akan diteruskan dengan penyelidik-penyelidik SSS lain yang turut memenangi pingat dalam PEREKA2008.

Advertisements

One Response to Ilham Penyelidikan I

  1. cahhhhhhhh says:

    salam?? tahniah kepada mentor ku..cayalah akn ku ikut jejak langkah mu menjadi insan yg berjaya..hehe..en kmi pelajr thun 2 nak p raya boleh ke…hehe..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: