KeKAS 2008

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Prof. Madya Dr. Asmady Idris dan Pn. Marja Azlima Omar bersama Kumpulan Hijau di foyer SSS semasa majlis pelancaran

14-16 Oktober 2008, Taman Lipur Kawang: Sekumpulan pelajar Program Hubungan Antarabangsa yang menamakan diri mereka ‘Kumpulan Hijau’ menganjurkan Kem Kesedaran Alam Sekitar (KeKAS) 2008. Ia bertujuan menanamkan kesedaran terhadap peri pentingnya memelihara alam sekitar. Aktiviti di bawah penyelarasan Pn. Marja Azlima Omar ini telah dilancarkan secara rasmi oleh Dekan SSS, Prof. Madya Dr. Asmady Idris pada pagi 14 Oktober 2008 di foyer SSS.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Serentak dengan aktiviti perkhemahan di Taman Lipur Kawang, kempen kitar-semula telefon bimbit terpakai dan peralatan-peralatan aksesorinya turut diadakan. Sila rujuk sini untuk mengetahui lokasi kotak kitar-semula yang dimaksudkan. Selain itu, Kumpulan Hijau juga turut mengutip derma daripada para pelajar dan pensyarah untuk tabung pemuliharaan hidupan liar di bawah mandat WWF. Tahniah di atas keprihatinan mahasiswa SSS!

5 Responses to KeKAS 2008

  1. fadila says:

    Smlm sya ada npk sinior2 bwa beg msg2…msti diorg pg aktiviti.
    Wow…tahniah smua yg tlibat tu ya.
    Nasib baik aktiviti tu x terbuka kpda pelajar lain, klu x…sya pun nak ikut sma.
    Kta memang wajar memelihara alam sekitar…adalah lebih baik memelihara dari memuliharah, kerana masa memusnakan alam sekitar sekejap. Tapi untuk menunggu bumi hijau begitu lama..

    Persoalanya, berbaloikah kita mengejar kemewahan dunia dan mengorbankan alam sekitar kita?

    jawapan sya tak…harga nya terlalu mahal…tak terbayar oleh kta…
    setuju ka?

  2. cahhhhhhhh says:

    salam???wahai senior2ku…hehe..sory x dpt join..interested sgt nak p..tpi saya and my fwez ada byk keje..hehe..byk ke?..kpd kak fiza thanks sebab invite..cayok2.buat yg terbaik..hijaukan bumi kite adalah tggugjwb bersama..usaha anda akan memberi seribu satu makna kepada hidupan yg lain…hehe.gambate kudasai..

  3. ZIQroach says:

    congratz TEDDY! congratz HIJAU! rasanya Pn Marja & kursus Politik Alam Sekitar Antarabangsa wajar dinobatkan sebagai TERHANGAT & TERRRRsangatlah ‘SENGSARA’, bukan saja menuntut kesungguhan, pengorbanan, tapi mengundang airmata derita dannn KONTROVERSI.. ye ke? hanya mereka yg berada dlm PASA bisa mengerti..

    JUTAAN TERIMA KASIH kat PM sebab mewarnai dan memberi rasa ‘masam-masam manis’ kpd kehidupan kami sbg siswa.. ilmu bukan hanya dari buku dan belajar bukan sekadar dlm dewan kuliah………..

  4. lee sau fei BA07110024 says:

    sudah lama saya “lepak” di de’SinggahSini tetapi hari ini saya kali pertama meninggal komen. Firstly, i’m really proud of our school. We are really special if compare with others school in UMS. Bukan berlagak, kita merupakan hanya satu sekolah yang menubuhkan wbsite dan mengembangkan fungsinya sebagai pentas bertukar pendapat atau forum. Hakikat ini menunjukkan sifat keterbukaan dan kebebasan sekolah kita. Sebenarnya, sifat ini merupakan salah satu faktor yang mengembangkan potensi serta memberikan pelbagai harapan kepada kita jika digunakan secara bijak. Disini, saya mendapati bahawa sebanarnya kita sudah dapat satu tempat yang mendekatkan antara satu sama lain through we read each other comment and then we can feel each other! i like it!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: