Seminar Khas Penulisan Etnik Sabah

12hb Januari 2009 (9.30am, Bilik Mesyuarat Utama, Aras 3, SSS): Projek Penulisan Buku Etnik Sabah adalah satu projek usahasama dengan Universiti Pendidikan Sultan Idris, yang telah berlangsung sejak pertengahan 2008. Kini projek ini berada pada fasa akhir penulisan. Seminar sehari peringkat internal diadakan baru-baru ini untuk memperhalusi penulisan yang telah dibuat. Ia akan disusuli dengan seminar eksternal (melibatkan jemputan luar) pada pertengahan Februari.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Dalam seminar khas tersebut beberapa kertaskerja telah dibentangkan oleh ahli penulis setiap kumpulan etnik, termasuklah: Bajau Pantai Barat, Bajau Pantai Timur, Orang Sungai, Bugis, masyarakat Dusunik dan Murutik, komuniti Sino dan Bisaya. Beberapa kumpulan etnik yang tidak sempat dibentangkan (dan akan dijadualkan semula pada awal Februari) adalah: Melayu Brunei, Tidung, Lundayeh, Iranun dan Suluk.?

Advertisements

8 Responses to Seminar Khas Penulisan Etnik Sabah

 1. Anonymous says:

  Terima kasih UMS, selama ini kewujudan bangsa Tidung tidak diketahui umum. Bangga menjadi anak Tidung.Jika buku ini diterbitkan saya akan menjdi orang pertama membelinya

 2. Rem says:

  Sdra Anon, 🙂

  Projek penulisan buku etnik ini akan mengadakan satu seminar umum (terbuka kepada semua) pada 25 Mac 2009 (Rabu) jam 9am hingga 5pm. Bertempat di Bilik Mesyuarat Utama (Sekolah Sains Sosial, UMS). Sdra 9dan kawan-kawan lain) dijemput hadir. Mungkin Sdra boleh memberi input tambahan untuk penulisan etnik Tidung.

 3. azmilahud says:

  Thnx to god, ada jugak pihak brtangungjawab yg mahu mmperkenalkan bngsa tidung kpd umum.. sya anak Tidung dari Tawau.

 4. Baharun Hanafiah says:

  Sudah diterbitkan ?

 5. keturunan Pengeran Yusuf Betanduk (Bangsawan Tidung ) says:

  Nenek saya ada menyimpan duit zaman belanda ( 1824) dan british (1924dan 1930)Serta saki baki alat-alat kebesaran tidung.Nak jumpa sila berkunjung ke kg.kuala merotai untuk melengkapkan hasil kajian masyarakat tidung.

 6. azmilahud says:

  keturunan Pengeran Yusuf Betanduk (Bangsawan Tidung ) : org kuala ko jang ?? sebelah jak kita ni jang , aku kg jagung ..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: