Seminar Kaedah Penyelidikan ARKIB

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

13hb Februari (Bilik Mesyuarat Utama, Aras 3): Program Sejarah di bawah Kursus AJ 20403 Tatacara Penyelidikan dan Penulisan Sejarah telah mengadakan Seminar Kaedah Penyelidikan Arkib. Seminar ini bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pelajar mengenai penyelidikan di Arkib. Sesi ceramah disampaikan oleh Puan Margaret Edmund (ARKIB Negeri Sabah), dan Puan Roseline Mapong Sabai (ARKIB Negara Malaysia, Cawangan Sabah). Seminar ini dihadiri oleh pelajar Sejarah Tahun 2.

Menurut Penyelaras Kursus (En. Mosli Tarsat), Pelajar Tahun 2 Program Sejarah dijadikan fokus utama kerana pada Tahun 3 nanti mereka akan menjalani Latihan Ilmiah. Penting bagi memastikan pelajar-pelajar ini diberi pendedahan cara menjalankan pendekatan kaedah penyelidikan Arkib. Secara tidak langsung, seminar ini membantu pelajar untuk memahami dan mendalami kaedah tersebut. Bahan-bahan Arkib menjadi tunjang utama dalam meningkatkan kualiti dalam penulisan sejarah.

Advertisements

One Response to Seminar Kaedah Penyelidikan ARKIB

  1. Miss Hellfire says:

    Seminar Kaedah Penyelidikan ARKIB minggu lepas bnyk memberi informasi tentang arkib terutama sekali kpd pelajar sejarah thn 2 yg baru mengenali & belajar berjinak2 dgn Arkib. Tetapi penerangan dari pihak Arkib kurang padat dan kurang memaparkan gambar2 arkib.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: